Projecte Horus I. Un treball dels exalumnes de l’escola Eyal i Guillem.

Nosaltres som l’Eyal Quintillà i el Guillem Andreu, dos estudiants de segon de batxillerat, exalumnes de l’Escola Projecte.

 

Els dos mostrem un gran interès per la tecnologia, i per això hem fet un treball de recerca basat a dissenyar, construir i llançar un globus sonda. El treball té com a nom Projecte Horus I, fent referencia al déu egipci del cel “Horus”.


L’objectiu és dissenyar, desenvolupar, construir i enlairar un globus sonda capaç d’arribar a uns 30.000 m aproximadament. Alhora, el sondatge ha de ser capaç de recollir dades atmosfèriques a diferents altures per tal de després poder analitzar-les i establir conclusions. Un globus sonda és un tipus de sondatge que gràcies a un globus amb heli s’enlaira en l’atmosfera per recollir dades.

Té tres parts principals:

 

La càrrega útil: És una caixa que acostuma a ser d’un material aïllant i lleuger, com el porexpan, per tal d’aguantar les temperatures negatives de l’atmosfera. Dintre de la caixa es troben el circuit elèctric, format pels sensors i el sistema d’emmagatzematge, el sistema de localització GPS, les bateries i la càmera.

 

Un globus d’heli: És un globus de làtex inflat amb heli. A conseqüència de la diferència de densitats entre l’heli i l’aire, el globus ascendeix fins als 30.000 m aproximadament. Quan arriba a certa altura, explota a causa de l’expansió l’heli per la baixada de la pressió atmosfèrica.

 

El paracaigudes: El paracaigudes s’obre quan el globus explota i inicia el descens. Aquest permet controlar el descens per després recuperar la càrrega útil.

dibuix_horus

Gran part del treball s’ha basat a dissenyar i programar el circuit elèctric imprès “PCB”. Aquest circuit efectua dues tasques principals. La primera és recollir dades de sensors i emmagatzemar-les en una targeta SD. Aquestes dades han sigut analitzades i estudiades posteriorment amb ajuda de gràfiques comparatives. Per exemple, el gràfic següent mostra l’evolució de la temperatura comparada amb l’altura.

gràfic_horus

La segona tasca és enviar la posició GPS de la sonda en temps real mitjançant ones de ràdio codificades. Per enviar i rebre la localització GPS hem fet servir un sistema anomenat APRS, basat en la interconnexió de centrals de radioaficionats. La següent imatge mostra el circuit construït.

circuit_horus

Per finançar el projecte hem realitzat una campanya de micromecenatge a Verkami, en la que hem recaptat el pressupost necessari gràcies a l’ajuda de mecenes. 

Així doncs, vam anar als Monegros a fer el llançament. El globus va aterrar en unes vinyes properes a Sant s’Adorní d’Anoia, on gràcies al sistema GPS que vam construir i a l’ajuda del pagès de les vinyes que es va trobar la sonda, la vam recuperar.  A continuació hi ha afegides algunes fotos d’enlairament i la recuperació.

 

La sonda tenia una càmera que va enregistrar tot el viatge que va fer.

 

Així doncs, en el primer enllaç es troba un fragment que va gravar la sonda a 24.000 m d’altura:

https://drive.google.com/file/d/1VINcwBuf7mcS2xYlAua_hi95rWRYslZc/view?usp=sharing

 

En el segon enllaç es troba el vídeo complet de la missió:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL-wGRwchXLZLLudLD3Id9junUrcgw6d2X

2 comentaris a “Projecte Horus I. Un treball dels exalumnes de l’escola Eyal i Guillem.”

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt